perjantai 15. toukokuuta 2015

Perjantain mietteitä

Nyt meni maailman kirjat sekaisin. Itsellä oli jo mielessä tulevaisuuden suunnitelmat ja varsinkin jääminen Irlantiin. Sain soiton eilen rekrytointifirmasta Maltalla. Ehdottivat minun CV:n perusteella suomenkielisen asiakaspalvelupaikan hakemiseen Maltalla. Täytyy tyhmänä tunnustaa, etten edes tiennyt ihmisten puhuvan englatia Maltalla. Laitoin hakemusen menemään ja nyt jännityksellä odotettaan, että miten käy. Muuttuuko osoite sateisesta ja vihreästä Irlannista Maltan aurinkoon. Tuohan itsestään ei ole edes kysymys joka vaatii miettimistä. Elintaso Maltalla on huomattavasti edullisempi kuin esimerksi Suomessa tai Irlannissa. Vasemmanpuoleisen liikenteen olen jo oppinut joten sekään ei tulisi olemaan ongelma. Ehkäpä Malta voisi olla muutenkin tähtäimessä.. :D Näen itseni niin asumassa auringon lämmössä ja omistavan avoauton :D Täällä Irlannissa siihen ei oikein ole mahdollisuutta melkein päivittäisen sateen vuoksi. 


Mitäs vielä, ai niin viime viikon lauantaina oli Charlien ensimmäinen ehtoollinen. Itse koin sen jotenkin todellä häiritsevänä sillä kahdeksanvuotiailla tytöillä oli valkoiset mekot jotka muistuttavat häämekkoa. Asun kruunasi hunnut sekä valkoiset hansikkaat. Valitettavasti kuvia ei kyseisestä tilaisuudesta saanut ottaa joten niitä en tähän pystynyt laittamaan. Ensimmäinen ehtoollinen onkin täällä tilaisuussa jossa varsinaisia lahjoja ei ainakaan Charlie saanut vaan pelkästään rahaa. Tuolla saldolla hän pääseekin polkupyörä ostoksille sekä muille uusille ja mukaville tavaroille. 

No peukut pystyyn ja toivotaan, että suuntana olisi pian lämmin ja aurinkoinen Malta :D

tiistai 5. toukokuuta 2015

Seikkailua Skotlannissa

Niin vaan vierähti toukokuun pidempi viikonloppu eli täälläpäin kutsuttu May Bank Holiday. Itsehän suuntasin ensimmäistä kertaa Skotlantiin ja määränpäänä oli Glasgow. Se hyvä puoli on matkustamisessa Brittein saaren ja Irlannin väliä on halvat lennot. Omat lennot maksoi 9,99e suunta välillä Dublin-Glasgow ja lentoaika 40min.Kiitos Ryanairin :D Parin päivän reissulle kun ei ruumaan meneviä laukkuja tarvita. Menomatkalla viereisessä penkissä istui Glasgow'ssa asuva vanhempi rouva henkilö joka oli ammatiltaan tarinankertoja. Voittekin sitten arvata kuinka matka sujui :D Ja ihan mielenkiinnosta ken jaksaa lukea löytyy tarina blogin lopusta. 

Glasgow itsestään oli suhteellisen pieni kaupunki. Itse koin sen mukavaksi sillä kaupungissa oli helppo liikkua ja kaupungin pystyi tutkimaan vajaan kahden päivän aikana. Ainut kurja puoli oli, että satoi vettä. Kaikki näytti harmaalta ja kurjalta vesisateessa. Kaupunki ei ollut älyttömän kallis ja brittien suurin ketju Wetherspoon omisti suurimmat osat ravintoista mikä tarkoitti 2-3punnan tuoppeja sekä edullsia ruokia. Halvimmillaan vajaan kuuden desin tuoppi eli pint oli 1,99£ eli vajaa neljä euroa. Vaihtokurssi oli todella heikko tässä vaiheessa. 100e sai noin 70 puntaa. Hotelli jossa yövyttiin tarjoili juusto ja viini buffeen hintaan kuuluvaksi ja sijainti oli aivan Glasgow keskustassa. 


Itse pelkäsin hiukan aksenttia, sillä monet olivat sanoneet, että nimen omaan Glasgow'ssa aksentti on todella vahva ja vaikeasti ymmärrettävä. Itse en kokenut sitä täysin mahdottomana vaan itseasiassa aika kivana. Heidän tapansa ääntää r -kirjain on aika ihana. Ehkäpä jos Irlanti tuntuu tylsältä niin muutan sinne. Tosin Skotlanti on ilmeisesti aika lailla rikkaiden aluetta, autot olivat uusia ja kalliita ja pukeutumistyyli oli hyvin brittimäistä. Huoliteltua ja viimeisen päälle kun taas Irlannissa ollaan hiukan rennompia eikä ulkonäkö ole se kaiken a ja ö; ainakaan maaseudulla missä asun. 
Seuraavana suuntaan varmaan Walesiin :D ainut paikka missä en ole vielä brittein saarilla käynyt. 

 Ai niin ja hassua on, että vaikka valuuttana on Englannin punta, löytyy sekä Pohjois-Irlannista että Skotannista omat Irlannin Pankin ja Skotlannin pankin painattamat setelit. Nämä eivät varsinaisesti ole hyväksyttyä valuuttaa muualla kuin omalla alueella. Joten esimerksi Skotlantiin matkustaessa eivät he mieluusti hyväksi Irlannin pankin painattamia seteleitä ja toisinpäin. Vaikka valtuutta on ihan sama eikä mikään muu muutu kuin setelin ulkonäkö. Englannin pankin punta on ainut mikä käy missä vaan ja on se kaikkein virallisin vaihtoehto. 


^Perimätietojen mukaan Pyhä Patrick syntyi Kilpatrickissa Skotlannissa lähellä Dumpartonia 385–390 jaa. Hänen alkuperäisen nimensä uskotaan olevan joko Maewyn Succat tai Magonus Sucatus. Patrick syntyi mitä todennäköisimmin uskonnolliseen perheeseen ja hänen isoisänsä oli pappi. Patrick ei kuitenkaan ollut nuorena erityisen uskonnollinen henkilö.
16-vuotiaana Patrickin ryöstivät irlantilaiset merirosvot, jotka myivät hänet Irlantiin Darliadaan nykyiseen Antrimiin eräälle paikalliselle heimopäällikkö Michulle orjaksi. Patrick toimi orjuudessa paimenena kuuden vuoden ajan. Näiden kuuden vuoden aikana Patrick opetteli täydellisesti keltin kielen, jolla loppujen lopuksi käännytti Irlannin kristinuskoon. Patrick perehtyi myös druidismiin tänä aikana orjuuttajansa Michun kautta, joka oli druidipappi.
Perimätiedon mukaan Patrick näki enneunen, jossa Herra ilmestyi hänelle ja käski Patrickia pakenemaan etelään, jossa tätä odottaisi laiva pakoa varten. Patrick pakeni Wexfordinkaupunkiin, josta hän pakeni veneen avulla orjuutta Ranskaan. Ranskassa Patrick opiskeli papiksi ja valmistui Lérinsistä. Luostarissa viettämänsä elämän aikana Maewyn vakuuttui siitä, että hänet oli valittu käännyttämään irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Hän otti itselleen myös kristillisen Patrick-nimen.
Auxerren luostari oli päättänyt lähettää lähetyskunnan pakanalliseen Irlantiin, jonka johtajaksi valittiin Pyhä Palladius. Palladius ei kuitenkaan koskaan päässyt Irlantiin, vaan hänet siirrettiin Skotlannin piispaksi. Tämän seurauksena Pyhä Patrick sai Irlannin piispan arvonimen. Paavi Celestinus I vihki Patrickin piispaksi vuonna 432 ja yhdessä pienen kannattajajoukon kanssa hän matkusti Irlantiin luultavasti kesällä 433 aloittaakseen käännytystyönsä.
Druidien ja muiden pakanallisten vastustuksesta huolimatta Pyhä Patrick teki lähetystyötä yli 30 vuotta Irlannissa perustaen useita kirkkoja, luostareita sekä kouluja ja käännyttäen ihmisiä katolisiksi. Patrick vetäytyi eläkkeelle Irlannin maaseudulle. Patrick kuoli maaliskuun 17. päivänä vuonna 461, ollessaan 76-vuotias. Hänet on haudattu Downpatrickiin Pohjois-Irlantiin.Irlannissa Patrick sai vastaansa saaren mahtavimman miehen Laoghairen, Taran kuningaskunnan kuninkaan. Maan katoliset tiesivät, että tämän avulla Irlanti pystyttäisiin yhdistämään yhdeksi katoliseksi valtioksi. Legendan mukaan heti ensimmäiseksi Irlantiin saavuttuaan Patrick sytytti kannattajineen valtavan tulen kevään alkamisen merkiksi saadakseen huomiota. Tulen sytyttäminen ennen kuningasta oli nimittäin tuohon aikaan kiellettyä Vihreällä saarella. Saman legendan mukaan Patrick rauhoitti kuninkaan maltillisuudellaan ja oveluudellaan. Patrick selitti kuninkaalle kristinuskon opinkappaleita ja käytti esimerkkinä uskostaan kuuluisaa kolmilehtistä apilaa, josta tuli myöhemmin Pyhän Patrickin ja pyhän kolminaisuuden symboli. Patrickin mukaan kasvilla on vain yksi varsi, mutta kolme erillistä lehden haaraa, jotka edustavat Pyhää kolminaisuutta (engl. Holy Trinity) eli Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä, jotka ovat kaikki saman kokonaisuuden erillisiä elementtejä.
Häneltä tunnetaan kirjoitukset Confessio, kristillinen omaelämäkerta ja kirje Coroticukselle, jossa tuomitaan walesilaiset Irlannin kristittyjen kohtelusta.