keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Elämää katolilaisen uskonnon alla.

Ajattelin hiukan kirjoittaa mitä tällä hetkellä Maltalla on meneillään. Malta on tunnettu hyvinkin tiukasta katolisesta kulttuurista. Hiljattain moni asia on alkanut muuttua ja niin sanotusti "länsimaalaistua" Mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Ainakin meille suomalaisille moni asia mitkä meille on itsestään selvyys ei Maltalla olekaan jokapäiväistä elämää. Mietitään vaikka pieleen mennyt avioliitto, Suomessa avioero onnistuu noin 6kk jälkeen ja elämä jatkuu molemmilla omia teitä pitkin. Maltalla avioero on tullut lailliseksi vasta lokakuussa 2011. Tätä aikaisemmin onnistui laillinen asumusero. Jotta asioita ei kuitenkaan tehdä aivan yhtä helpoksi kun Suomessa, onnistuu avioeron hakeminen vasta laillisen asumuseron jälkeen kunhan asumuseroa on kulunut vähintään neljä vuotta. Tämäkään ei tietenkään takaa sitä, että tuomari myöntää avioeron...

Entäs sitten esimerkiksi saman sukupuolen avioliitot? Nämä julistettiin 1.9.2017 lailliseksi ja tätä seurasi vuorostaan mahdollisuus hankkia henkilöpaperit kuten passi sukupuolineutraalisena eli merkinnällä  X. Tämä tuntui olevan paikallisten mielestä kuitenkin suhteellisen helppo muutos verrattuna vaikka seuraaviin:

Naisen näkökulmasta katolinen maa on hiukan haastava ja varsinkin mikä tulee esimerkiksi ei-haluttuun raskauteen. Maa suostui vihdoin hurjien keskusteluiden jälkeen laillistamaan jälkiehkäisy pillerin vasta joulukuussa 2016. Tätä ennen pillerin saattoi saada tiskin alta tai erittäin vaikean mutkan kautta. Maltalaiset edelleen uskovat jälkiehkäisypillerin toimivan abortin tavoin ja kiivasta keskustelua tästä on riittänyt. Mutta tänä päivänä noin 80% apteekeista tarjoaa pillerin laillisesti tiskiltä.

Malta on yksi 5. maasta koko maailmassa joka ei salli aborttia MISSÄÄN nimessä - ei edes silloin jos äidin henki on vaarassa. Tästä on viimeaikoina alkanut olla enemmän ja enemmän keskustelua mikä herättää itsessä osittain hilpeyttä paikallisten mustavalkoisen ajattelumaailman vuoksi. Sosiaalisen median kommentit täyttyvät tiheään kommenteista kuten murha murha ja syntymättömällä lapsella on myös oikeus elää ja kukaan ei kysy hänen mielipidettä tuossa vaiheessa. Tai yksinkertaisesti lapsi tulee mieluummin antaa adoptioon kuin tehdä abortti. Maltalle on alkanut tulla eri ryhmiä ja aktivisteja jotka ajavat joko abortin asiaa edes siinä muodossa jos:
1. Äidin henki on vaarassa
2. Äidillä on pahoja mielenterveydellisiä ongelmia tai vaarassa satuttaa itseään.
3. Raiskaus tai insesti tapauksissa.
4. Sikiön kehitykseen liittyvä hengenvaarallinen tila.
Kuten myös vuorostaan aktivistit jotka ajavat ei aborttia. Noh katsotaan mitä tuleman pitää tällä saarella. 

Tässä tällä kertaa pieni katsaus pienen kiven elämään :D 



maanantai 12. maaliskuuta 2018

Kevään lämpimin viikonloppu

Vihdoinkin kauan odotettu kevät alkaa näkyä Maltalla. Lämpötila nousee pikkuhiljaa ja mittarissa näkyy 18-20 astetta. Kevään tuntua on kuitenkin viileä tuuli, joka tarkoittaa ettei shortseja tai ihan t-paidalla vielä tarkene ulkona (mistä tunnistaa turistin Maltalla -shortsit ja varvastossut tässä säässä). Parasta taitaa olla, että asunto alkaa vihdoin lämmetä eikä esimerkiksi suihkussa käynti ole yhtä tuskaa. 

Käyntiin eilen Chrisin kanssa hänen työkaverin häissä. Suomalaiselle kuullostaa kovin oudolta, että häät pidetään sunnuntaina keskellä kirkasta päivää. Maltalla se on taas hyvin tyypillistä tai vuorostaan iltapäivä tai iltahäät lauantaina. Miten maltalaiset häät eroaa suomalaisista?


Maltalaiset häät on yleensä seisomahäät, eli istumapaikkoja ei juurikaan ole vaan muutamat paikat on varattu vanhuksille. Muuten porukka seisoo tapahtuman ajan -korkokengillä se tuntuu hiukan tuskalta. Varsinaista ohjelmaa häissä ei ole vaan häissä jutellaan ja juodaan. Kaikissa häissä on aina open bar joten alkoholia saa rajattomasti koko illan ajan. Varsinaista ruokailua ei ole vaan pitkin häävastaanottoa kiertää tarjoilijat erilaisten pikkupurtavien kanssa. Hääpari saapuu tapahtumaan vasta hiukan myöhemmin ja saapuessa kiertää ja tervehtii vieraita - tällöin yleensä morsiusneidot/bestman kiertävät parin mukana ja keräävät lahjakuoria. Maltalla ei anneta häälahjoja vaan aina kirjekuoressa rahasumma joka on yleensä noin 50-100e välillä riippuen kuinka hyvin hääparin tuntee. Häät loppuu siihen kun hääpari tanssii ensimmäisen yhteisen tanssin ja noin 30min sen jälkeen leikataan hääkakku ja tämän jälkeen juhlat on ohi. Pienetkin häät saattavat maksaa Maltalla jopa 30 000€ joten lahjaraha on tarkoitettu kustannuksien maksuun. Mahdolliset jatkot kustantavat aina tuhansia lisää ja tähän on yleensä kutsuttu vain läheisimmät ihmiset. Kuullostaa aika puuduttavalta? Noh vähän tylsähköt häät on Maltalla. Seuraavat on tulossa jo 14.4 ja tuolloin messu on Mdinan kirkossa ja englanniksi joten päätettin, että seuraavissa häissä mennään katsomaan myös kirkko osuus. 

Lauantaina kierreltiin ympäri Maltaa ja päädyttiin San Antonion -puutarhaan sekä käytiin Fontanellan kahvilassa Mdinassa nauttimassa päiväkahvit ja kakkupala. Lopuksi suunnattiin vielä Buskettin metsään kävelylle. Nyt olisi vielä pari työpäivää jäljellä jonka jälkeen torstaina suunta Ranskan Toulouseen pidennetylle viikonlopulle. Pieni loma tulee kyllä tarpeeseen. Seuraavaksi siis kuulumisia reissusta :)