keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Elämää katolilaisen uskonnon alla.

Ajattelin hiukan kirjoittaa mitä tällä hetkellä Maltalla on meneillään. Malta on tunnettu hyvinkin tiukasta katolisesta kulttuurista. Hiljattain moni asia on alkanut muuttua ja niin sanotusti "länsimaalaistua" Mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Ainakin meille suomalaisille moni asia mitkä meille on itsestään selvyys ei Maltalla olekaan jokapäiväistä elämää. Mietitään vaikka pieleen mennyt avioliitto, Suomessa avioero onnistuu noin 6kk jälkeen ja elämä jatkuu molemmilla omia teitä pitkin. Maltalla avioero on tullut lailliseksi vasta lokakuussa 2011. Tätä aikaisemmin onnistui laillinen asumusero. Jotta asioita ei kuitenkaan tehdä aivan yhtä helpoksi kun Suomessa, onnistuu avioeron hakeminen vasta laillisen asumuseron jälkeen kunhan asumuseroa on kulunut vähintään neljä vuotta. Tämäkään ei tietenkään takaa sitä, että tuomari myöntää avioeron...

Entäs sitten esimerkiksi saman sukupuolen avioliitot? Nämä julistettiin 1.9.2017 lailliseksi ja tätä seurasi vuorostaan mahdollisuus hankkia henkilöpaperit kuten passi sukupuolineutraalisena eli merkinnällä  X. Tämä tuntui olevan paikallisten mielestä kuitenkin suhteellisen helppo muutos verrattuna vaikka seuraaviin:

Naisen näkökulmasta katolinen maa on hiukan haastava ja varsinkin mikä tulee esimerkiksi ei-haluttuun raskauteen. Maa suostui vihdoin hurjien keskusteluiden jälkeen laillistamaan jälkiehkäisy pillerin vasta joulukuussa 2016. Tätä ennen pillerin saattoi saada tiskin alta tai erittäin vaikean mutkan kautta. Maltalaiset edelleen uskovat jälkiehkäisypillerin toimivan abortin tavoin ja kiivasta keskustelua tästä on riittänyt. Mutta tänä päivänä noin 80% apteekeista tarjoaa pillerin laillisesti tiskiltä.

Malta on yksi 5. maasta koko maailmassa joka ei salli aborttia MISSÄÄN nimessä - ei edes silloin jos äidin henki on vaarassa. Tästä on viimeaikoina alkanut olla enemmän ja enemmän keskustelua mikä herättää itsessä osittain hilpeyttä paikallisten mustavalkoisen ajattelumaailman vuoksi. Sosiaalisen median kommentit täyttyvät tiheään kommenteista kuten murha murha ja syntymättömällä lapsella on myös oikeus elää ja kukaan ei kysy hänen mielipidettä tuossa vaiheessa. Tai yksinkertaisesti lapsi tulee mieluummin antaa adoptioon kuin tehdä abortti. Maltalle on alkanut tulla eri ryhmiä ja aktivisteja jotka ajavat joko abortin asiaa edes siinä muodossa jos:
1. Äidin henki on vaarassa
2. Äidillä on pahoja mielenterveydellisiä ongelmia tai vaarassa satuttaa itseään.
3. Raiskaus tai insesti tapauksissa.
4. Sikiön kehitykseen liittyvä hengenvaarallinen tila.
Kuten myös vuorostaan aktivistit jotka ajavat ei aborttia. Noh katsotaan mitä tuleman pitää tällä saarella. 

Tässä tällä kertaa pieni katsaus pienen kiven elämään :D Ei kommentteja:

Lähetä kommentti